Tarımda sıkça karşılaşılan terimlerden biri de ‘Defoliant’ olarak karşımıza çıkmaktadır. Kısaca bitkilerin yaprak dökümünü kolaylaştıran ve ürünün gelişim sürecini hızlandıran kimyasal maddeler olarak adlandırılmaktadır.
Pamuk yetiştiriciliğinde önemli rolü olan defoliant uygulamalarında birkaç maddedeye ise dikkat çekmek gerekmektedir. Bunların başında pamuk tarımındaki yağışlı hava etkileri gelmektedir. Yoğun yağışların pamuk üretiminde verimi düşürebileceği göz önüne alındığında hasat zamanını yağışlardan önce tamamlamak üreticiler için önem arz etmektedir. Bu noktada ise defoliant uygulamalarına ihtiyaç artmaktadır. Defoliant ile koza açılımı hızlandırılarak erken hasat sağlanabilmektedir. Ancak bu uygulama ile ürün veriminin düşmemesi adına doğru zamanlama oldukça önemlidir.
Defoliant ilaçlamasının yapılacağı dönemde tarlanın çok fazla sıklaşmasından dolayı traktör ile ilaçlama yapılması halinde tarlaya çok fazla zarar verilmekte ve tüm yıl verilen emekler heba olmaktadır. Drone ile ilaçlamada tarlaya girilmediği için tarladan alınan ürün miktarı artmakta ve üretici normalden daha fazla kazanmaktadır.
DEFOLİANT UYGULAMALARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
- Özellikle pamuk üretiminde kozaların %40 ila % 60 arasında açılmış olması.
- Sulama işlemlerinin yaklaşık iki hafta önce sona ermiş olması.
- Defoliant uygulamasının hava sıcaklıkları ve ürün durumuna bağlı olarak zamanında yapılması.
- Dekar başına yaklaşık 30/40 lt suda kullanılması.
- Çiy yağışı ortadan kalktıktan sonra uygulanması.
- Yeni nesil drone ile ilaçlama gibi profesyonel yöntemlerin tercih edilmesi.